Terug naar Alles over Schijndel

 

 

 

 

      uit      

 

SCHIJNDEL TOEN

Voorzover bekend, wordt Schijndel voor het eerst genoemd in een schrijven van Hertog Jan II, die in het jaar 1299 octrooi (= machtiging) gaf tot het op­richten van de Couveringse Molen. In zijn brief komt Schijndel voor onder de naam 'Skinle'. Deze naam zou zijn ontstaan te danken hebben aan een ei­kenbos, waar men in die tijd schors (skin) ging ha­len voor het bereiden van run. Run werd gebruikt bij het looien van huiden.

Volgens andere bronnen is de naam Schijndel ge­vormd uit de woorden schijn (spook) en loo (bos), schijnloo: spookbos.

 

De uitgifte van de gemeente

Op 6 december 1309 werd de 'gemeynte' Schijn­dei door Hertog Jan II aan de inwoners uitgegeven. Deze uitgifte wordt in het algemeen aangemerkt als stichtingsakte. In deze akte werden de dorps­grenzen vastgelegd en werd het recht verleend om vreemd vee uit de 'gemeynte' te weren.

De daaropvolgende eeuwen werd de 'Heerlijkheid van Schijndel' vele malen verpand en toegeëigend. Tot het jaar 1612. Dat jaar kochten de burgers van Schijndel de heerlijke rechten van de toenmalige hertog af voor f 2.250,00

 

Armoede in de 16e en 17e eeuw

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog van 1568 tot 1648 werd Schijndel vrijwel geheel verwoest en leegge­roofd. Na 1648 behoorde Brabant tot de generali­teitslanden waardoor het werd beschouwd als een wingewest van de Republiek der Verenigde Neder­landen. De Staten-Generaal van de Republiek streefde naar uitroeiing van het katholicisme, het onmogelijk maken van elke ontwikkeling en het weren van handel en industrie. Het vroeger bloei­ende dorp Schijndel, dat in 1650 ongeveer 375 hui­zen telde, verviel tot bittere armoede.

 

Het ontstaan van ambachten

In de eeuwen daarna heeft Schijndel zich geleide­lijk weer tot een meer welvarend dorp ontwikkeld. Vanouds kende het voornamelijk landbouw en vee­teelt. Door de aanwezige houtrijkdom ontstonden er in de loop der jaren ook ambachten zoals het ma­ken van klompen, hoepels en manden. Daarnaast bevorderden de teelt van hop en de handel daarin het bierbrouwen, zodat er in het jaar 1716 zelfs ze­ven brouwerijen waren.

 

De eerste verkeersverbindingen

Schijndel, vanouds verdeeld in vijf gehuchten - te weten Wijbosch, Elschot, Borne, Lutteleind en Broekstraat - kende tot 1740 alleen zandwegen. In 1740 kwam de eerste weg van keistenen. Dit was een weg van 's-Hertogenbosch naar Best. Bijna een eeuw later - in 1830 - volgde de ingebruikname van de Zuid-Willemsvaart.

De ontsluiting van de gemeente kwam in 1873 ech­ter pas goed op gang door de aanleg van de spoor­lijn Boxtel-Gennep - in de volksmond bekend als 'Duits lijntje' - en door de tramlijn 's-Hertogenbosch-Eindhoven in 1899.

 

Welvaart in de 19e eeuw

In de 19e eeuw werd in Schijndel het leerlooiersbe­drijf uitgeoefend. Zo telde het dorp in 1865 zeven leerlooierijen. Omstreeks 1850 waren de landerijen over het geheel genomen niet meer toereikend om daarvan te kunnen bestaan en is men zich meer gaan toeleggen op de handel. Daarbij bleven de houtproducten, zoals klompen en hoepels, een be­langrijke plaats innemen. In de Molenheide werd sinds 1898 een steenfabriek geëxploiteerd. In de pe­riode van 1900 tot 1925 werkten op deze fabriek bijna 150 personen. In 1930 werd de steenfabrica­ge gestaakt.

Doorslaggevender voor de welvaart van Schijndel waren de oprichting van de waskaarsenfabriek van de familie Bolsius in 1871 en de kousenfabriek van Jansen de Wit in 1915. Van belang was ook het be­sluit van pastoor A. van Erp in 1836 om een zuster­klooster in Schijndel te stichten. De zusters gaven onderwijs aan meisjes en verzorgden bejaarden.

 

De bevolkingsgroei

Het inwonertal van de gemeente Schijhdel begon in de 19e eeuw toe te nemen. De groei van de be­volking was daarvoor beperkt gebleven door ar­moede en het op latere leeftijd huwen of onge­huwd blijven vanwege het gebrek aan bestaans­mogelijkheden.

In 1921 had Schijndel 6.126 inwoners. Nu heeft Schijndel 22.653 inwoners (1 november 1999).

 

HET GEMEENTEWAPEN

 

 

28 september 1819

"In azuur het beeld van de H.Servatius, houdende in de rechterhand een kromstaf, in de linker een rozenkrans, de Heilige staande op een losse grond, alles van goud."

 

Het wapen werd verleend bij Koninklijk Besluit van 14 april 1958, nr. 30.

In het wapen zijn de heerlijkheid, het burgerlijk ge­zag en het kerkelijk gezag van Schijndel verenigd.

 

          

 

Omschrijving en kleuren van het wapen

Kroonvoet - Rode eivormige en groene ruitvormige afbeeldin­gen. De ruimte tussen de voet en het schild in de kroonvoet is rood. De parels tussen en op de kroon­bladeren worden in zilver weergegeven.

Heraldische rechterhelft

Bovengedeelte - Drie wassenaars van sabel (zwart) op een gouden ondergrond.

Ondergedeelte - Een jonge eikenboom van sinopel (groen) op een zilveren ondergrond.

Heraldische linkerhelft - Het beeld van St. Servatius op een azuurblauwe ondergrond met in de rechterhand een kromstaf en in de linkerhand een gouden sleu­tel.

 

Toelichting op de wapenstukken

Heraldische rechterhelft

Bovengedeelte - Drie wassenaars: het wapen van familie Van der Leck die het eerst de 'Heerlijkheid van Schijndel' be­zat van 1398 tot 1454.

Ondergedeelte - De eik is het eigenlijke wapen van het burgerlijk ge­zag van Schijndel. De naam Schijndel – vroeger geschreven Skinle - zou zijn samengesteld uit de wortelwoorden Skin en Lo. Skin zou schors en Lo zou bos betekenen: derhalve Schorsbos. Deze boom stond al in 1382 in het schependomszegel, toen heraldisch rechts.

Heraldische linkerhelft - De H. Servatius (overleden in 384). Hij was vanaf de vroegste tijden de beschermheilige van Schijndel en heeft steeds in het schependomzegel gestaan.

 

DE GEMEENTEVLAG

Van 8 april 1960 tot 18 juli 1991 bestond de ge­meentevlag uit drie horizontale banen van gelijke hoogte in de kleuren groen, geel en zwart (van bo­ven naar onder). De drie kleuren uit het gemeen­tewapen. Het groen voor de eik, al meer dan zes­honderd jaar het rechtssymbool voor Schijndel. Het geel en zwart ontleend aan het wapen van familie Van der Leck (drie wassenaars op een gouden veld). Familie Van der Leck bezat de 'Heerlijkheid van Schijndel' in de periode 1398-1454.

 

 

De Noord-Brabantse commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde sprak in 1991 van een nietszeggen­de vlag en adviseerde juist de wapenfiguren te be­nadrukken. Geel voor de patroonheilige, groen voor de eikenboom, wit voor het voor de gemeente Schijndel meest karakteristieke wapenveld. Een zwarte liggende wassenaar op de gele baan zou voor een extra karakteristiek zorgen.

De Hoge Raad van Adel week iets af van het rap­port van de commissie en adviseerde dat de om­schrijving van de vlag als volgt moest luiden: drie ba­nen (geel, groen en wit) met op de gele baan in de broektop een zwarte wassenaar waarvan de hoog­te gelijk is aan 1/4 van de hoogte van de vlag.

Aldus stelde de gemeenteraad deze vlag op 18 juli 1991 vast.

 

 

 

SCHIJNDEl NU

U kunt de gemeente Schijndel gemakkelijk berei­ken. Het ligt centraal ten opzichte van 's-Hertogen­bosch en Eindhoven. De twee belangrijke noord­zuid verbindingen (Groningen - Eindhoven en Am­sterdam - Maastricht) liggen op circa tien minuten rijafstand.

De Structuurweg rondom Schijndel heen zorgt bo­vendien voor een veel publieks- en ondernemers­vriendelijker klimaat.

 

Wonen

De afgelopen jaren heeft Schijndel een explosieve groei doorgemaakt. In een snel tempo zijn er woningen gebouwd in diverse prijsklassen. Een duide­lijk voorbeeld van zo'n nieuwe, moderne woonwijk is Hulzebraak. Deze wijk heeft een bijzonder ka­rakter door de verhouding tussen vrije sectorwo­ningen en sociale woningbouw. Onderwijs en win­kels zijn in de directe omgeving van Hulzebraak te vinden.

Het is de bedoeling dat ook in delen van het cen­trum van Schijndel nieuwe woningen herrijzen. Om het woongenot van de inwoners van Schijndel te vergroten wordt er in zowel de oudere als nieuwe woonwijken veel zorg besteed aan de woonomge­ving. Dit is belangrijk voor de mensen die er al wo­nen. Maar ook voor diegenen die er willen gaan wonen omdat ze in Schijndel hun werkkring heb­ben.

 

 

Wijk De Beemd Noord

 

Onderwijs

Het onderwijsaanbod is ruim. Naast zes basisscho­len - waaronder een openbare - is er in Schijndel een school voor speciaal onderwijs/voortgezet speciaal onderwijs en een scholengemeenschap voor (i)vbo, mavo, havo en lyceum (Elde College). Beroeps- en volwassenenonderwijs is te volgen bij het Koning Willem I College (afdeling De Tweesprong) en bij de Volksuniversiteit.

De komende jaren zal het project Huisvesting 2000 in de gemeente Schijndel een geïntegreerd huis­vestingsplan voor scholen, sociaal-culturele accom­modaties en een gezondheidscentrum realiseren.

 

Sport

Behalve de lerende heeft Schijndelook de spelen­de mens flink wat te bieden. Praktisch elke hobby en sport is er in verenigingsverband te beoefenen, zoals basketbal, fietscross, hockey, motorsport, schaatsen, tafeltennis, turnen, voetbal en wieler­sport. Dit is zomaar een greep uit het brede scala van mogelijkheden. Bovendien beschikt Schijndel over een zwem- & re­creatiecentrum en een nagenoeg nieuw sportpark aan de Rooiseheide.

 

 

Tennispark Skinlo

 

Cultuur

Muziek, toneel, theater en monumenten. U vindt het allemaal in Schijndel. Het Hertog Jan Centrum (voor cursussen op het gebied van muziek, dans en beeldend theater) en de openbare bibliotheek staan voor iedereen ter beschikking.

Voor belangstellenden en kunstliefhebbers is er een beeldenroute en monumentenkaart verkrijgbaar in het gemeentehuis en bij de VVV-folderservice.

 

Natuur

Behalve het dorpomringende populieren- en kam­penlandschap mag het ongeveer 150 hectare gro­te natuurgebied 'Wijboschbroek' niet onvermeld blijven. Dit gebied dat onder de zorg van Staats­bosbeheer valt herbergt een grote verscheidenheid aan vegetatie en wild. Met name reeën, fazanten en hazen zijn er talrijk aanwezig.

Er zijn bovendien twee wandelroutes, een trimpar­cours met trimtoestellen en een picknickplaats.

 

 

De visvijver in het gebied ‘Oude Molenheide’

 

Winkels en horeca

Op winkel gebied vervult Schijndel een regionale functie. Het aanbod is overvloedig en gevarieerd zo­wel voor de dagelijkse boodschappen als voor duur­zame gebruiksgoederen. Extra parkeerterreinen achter de winkels zorgen ervoor dat de Hoofdstraat nog meer verkeersluw wordt.

Uitgaansgelegenheden zijn in Schijndel ook in over­vloed. Er is een bioscoop en een discotheek. Daar­naast zijn er diverse cafés, bistro's, cafetaria's en res­taurants.

 

Werkgelegenheid

U treft in Schijndel een vriendelijk bedrijfsklimaat aan. De ruim 400 zelfstandige bedrijven onderstre­pen dat nog eens. De vier industrieterreinen Duin I, Duin 11, Molendijk en Rooiseheide zijn door de Struc­tuurweg optimaal te bereiken. Industrieterrein Duin III is volop in ontwikkeling.

 

 

De Schijndelse beeldenroute

De gemeente Schijndel heeft in de loop der jaren een zeer bijzondere kunstcollectie opgebouwd. Niet alleen op allerlei plaatsen in de gemeente treft u kunstwerken aan maar ook het gemeentehuis is rijk voorzien van kunst.

De laatste jaren laat de gemeente vooral kunstwer­ken in opdracht vervaardigen. Bij nieuwe projecten, zoals de bouw van een woonwijk of de aanleg van een rotonde, is kunst één van de 'bouwstenen'. Zo is onlangs het beeld 'De snijbloem' van Jan de Baat op de rotonde Structuurweg/Steeg tot stand ge­komen.

 

 

De Snijbloem, Jan de Baat, rotonde Structuurweg/Steeg, 1999

 

Brochure

Er zijn in de gemeente Schijndel meer dan 70 beel­den te bezichtigen. Deze kunstwerken zijn opgenomen in de brochure 'Beeldenroute gemeente Schijndel'. Deze gevarieerde beeldenroute leidt u al wandelend of fietsend van beeld naar beeld door Schijndel. Een aantal kunstwerken 'vertelt' de ge­schiedenis van Schijndel. Weer andere kunstvormen variëren van traditioneel tot modern.

De route start bij het bruisende middelpunt van Schijndel, namelijk bij de fontein op de Markt. U kunt echter zelf bepalen wanneer en hoelang u on­derweg wilt zijn.

De 'Beeldenroute' is gratis verkrijgbaar in het ge­meentehuis en bij de VVV-folderservice Schijndel.

 

De Schijndelse monumentenkaart

Cultuurhistorisch waardevolle boerderijen, woon­huizen, molens en religieuze gebouwen bepalen in belangrijke mate het karakter van Schijndel. In het (recente) verleden zijn helaas diverse monumenta­le gebouwen uit het dorpsbeeld verdwenen. Be­scherming van het monumentale erfgoed vergt daarom extra zorg.

 

 

De St. Servatiuskerk in Wijbosch

 

Brochure

Sinds 1991 voert Schijndel een actief monumen­tenbeleid. Enkele jaren van onderzoek hebben ge­leid tot het opstellen van een gemeentelijke monu­mentenlijst. Een groot aantal panden en objecten is opgenomen in de brochure 'Monumenten kaart ge­meente Schijndel'. Een wandel- en fietsroute leidt u langs de meeste Schijndelse monumenten. De il­lustraties in de brochure geven u een indruk van materiaalgebruik en versieringswijze bij de diverse monumenten.

De 'Monumenten kaart' is gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis.

 

 

Molen De Pegstukken

 

 Terug naar Alles over Schijndel